Belépés
Az Egyesület bemutatása
Drogprevencióval foglalkozó szervezetek
Drogmegelőzés, egészszégnevelés
Hírek, Események, Pályázatok
Kiemelt Szakmai Partnerünk a T+T Bt.
Partnereink, Tagjaink
Védd magad! HIV és Drogprevenciós Családi Egészségnap Védd magad! HIV és Drogprevenciós Családi Egészségnap
2008-08-28 06:08:08

Rendezvény

2008. augusztus 29-31.
A HIV fertőzés és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb, a jelen ismereteink szerint gyógyíthatatlan betegsége.
Tavaly Magyarországon másfélszer több HIV-fertőzöttet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A most nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly 119 új HIV-fertőzöttet tartottak nyilván hazánkban, a 2006-os 81 után. Ezzel mintegy 1500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívok száma (becslések szerint a valódi szám 3-4 ezer lehet). Ez az adat azt mutatja, hogy átlagosan háromnaponta regisztrálnak egy újabb HIV-fertőzöttet Magyarországon. Ami különösen aggodalomra ad okot, hogy nagyon sok huszonéves van az új fertőzöttek között.
Bár Magyarország a gyengén fertőzött országok között szerepel, a fertőzés tudatos megelőzésének hiányosságai, a fiatalok nem, vagy nem megfelelő tájékozottsága, a betegségismeret nélkülözése, valamint a felgyorsult élet, a felelősséget hárító magatartás és a droghasználók számának növekedése a szakemberek számításai alapján az elkövetkező fél-egy évben nálunk is olyan HIV-robbanást idézhet elő, amely már megtörtént a környező országokban (Csehországban pl. a korábbi 45 után tavaly már több mint 120 fertőzöttet találtak).
Az egyre több fertőzés ellenére továbbra is kevés a megelőzésre szánt pénz Magyarországon: évente 20-25 millió forint. A gyógyíthatatlan betegség terjedésének megelőzéséhez azonban több pénzre és nagyobb figyelemre lenne szükség.
A Máltai Hórusz Spirituális Rend, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálattal együttműködve, olyan speciális, Európában egyedülálló szűrőállomást, orvosi rendelőt és HIV prevenciós központot hoz létre, amelynek célja az együttgondolkodó bizalom jegyében történő felvilágosítás és gyógyítás a hallgatás és a félelem helyett.

A Rend, amely különböző szintű helyi, regionális, országos és nemzetközi testvéri közösségekből álló nyilvános társulás, éppen e gondolat és célkitűzés jegyében szervezi – az együttműködő szervezetekkel és egyéb civil szervezetek bevonásával – HIV és Drogprevenciós Programjába illeszkedő rendezvényeit augusztus utolsó hétvégéjén.

www.veddmagad.eoldal.hu

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Fõoldal
Hírek
Keresés
Oldalak
Regisztráció
Belépés
developed by Centrumnet Systems