Belépés
Az Egyesület bemutatása
Drogprevencióval foglalkozó szervezetek
Drogmegelőzés, egészszégnevelés
Hírek, Események, Pályázatok
Kiemelt Szakmai Partnerünk a T+T Bt.
Partnereink, Tagjaink
Drogmegelőzés - Elterelés
2009-05-03 05:00:00

Elterelés - 5. rész

Hogyan és hol történik az előzetes állapotfelmérés?

Az érintett személy az ellátás, szolgáltatás megkezdése előtt előzetes állapotfelmérésen köteles részt venni. Ez alól kivételt jelent, ha a kábítószer-függőségét a büntetőeljárás során igazságügyi orvosszakértő megállapította. Az előzetes állapotfelmérést végző intézményekről a bíróság, vádemelés elhalasztása esetén pedig a pártfogó felügyelő tájékoztatja az érintettet.

Az előzetes állapotfelmérés feladata, hogy a büntetőeljárás alá vont személy kábítószer-függőségének súlyosságát, a kábítószer-használattal összefüggésbe hozható lelki megbetegedések, személyiségzavarok esetleges fennállását megállapítsa.

A cél az, hogy az elterelésben részt vevő érintett az aktuális állapotának leginkább megfelelő és a szakmailag leginkább indokolt ellátásban részesüljön, továbbá, hogy a különböző ellátási formákba történő irányítása egységes és megbízhatóan magas színvonalú szakmai irányelvek alapján történjék.

Fontos, hogy az előzetes állapotfelmérést olyan szakember végezze, aki rendszeresen foglalkozik kábítószer-élvezőkkel és ilyen módon az általános pszichiátriai, szakpszichológusi gyakorlat mellett addiktológiai gyakorlattal is rendelkezik.

Ennek érdekében az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium által az Egészségügyi Közlöny 2003. novemberi számában (LIII. évfolyam, 24. szám - november 17.) közzétett, az "elterelésben résztvevő egészségügyi szolgáltatók jegyzékéről" szóló közlemény által megadott egészségügyi szolgáltató-listából elsősorban a következő szolgáltatók megkeresését javasoljuk előzetes állapotfelmérés elvégeztetése céljából:

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Fõoldal
Hírek
Keresés
Oldalak
Regisztráció
Belépés
developed by Centrumnet Systems