Belépés
Az Egyesület bemutatása
Drogprevencióval foglalkozó szervezetek
Drogmegelőzés, egészszégnevelés
Hírek, Események, Pályázatok
Kiemelt Szakmai Partnerünk a T+T Bt.
Partnereink, Tagjaink
A Drog-Stop Egyesület bemutatása A Drog-Stop Egyesület bemutatása
2008-03-02 06:01:00

Civil Szervezetek

Egyesületünk 1992. július 08.-án alakult, a Fővárosi Önkormányzat Operatív Drogbizottságának drogkampányával egyidejűleg. 1992. szeptember elseje 07 órától folyamatosan működtetjük a drogterápiás lánc első állomását, egy közvetlen és anonim drogsegély telefonszolgálatot, mely ingyenesen hívható az ország egész területéről.

A drogsegély telefonszolgálat az addikció, dependencia, tolerancia témakörét megcélozva a társadalom legszélesebb rétegeit éri el. Feladata a fiatalok által használt drogok, középkorú és idősebb korosztályok alkohol- és gyógyszerfüggésének és az ebből fakadó családi és iskolai, munkahelyi problémák kezelése (minta közvetítés). A szolgálat feladata a droggal és fogyasztásával kapcsolatos információ bevitele a társadalmi szemléletbe, a veszélyeztetett, érintett korosztályoknak szakszerű információt nyújtani, amely képessé teszi a változásra és változtatásra, a hatékony döntésre, konfliktuskezelésre és megoldásra.

Országunk átmeneti időszakban: a megnyílt utak labirintusában inadekvát problémamegoldásokat választ az egyén, amelyeknek a buktatóit ő és a társadalom most tapasztalja meg kétségbeesetten. Ezen a szinten válhat kezelhetővé a szabadság és korlátozás, tolerancia és szabályozás, autonómia és kiszolgáltatottság. A civil szférában a mentálhigiéné feladata, hogy elsősorban a veszélyeztetett és kockázati csoportokra hatva mind többüket érintve átvezessen az alternatívákhoz.

Az ártalomcsökkentés kollektív feladatot jelent, elhanyagolása kollektív krízis kialakulását indukálja. Napjainkban erre a krízisre számos jel utal (gazdaság, szociális, egészségügyi hanyatlás) és ezek a jelenségek a kollektív regresszió kialakulását is eredményezhetik. A rendszerben való előregondolkodás vezethet el a kezelhetőség pontjaihoz.

Az általunk ellátott feladat a szakmai elvárásoknak tanácsadást biztosít a hozzátartozóknak, tanácsadást ad drogügyben az érintetteknek. Tevékenységünk az egészségügyi ellátás normatívái és kódolási standardjai szerint mérhetőek és feldolgozhatóak. Az általunk fogadott, többszempontúan regisztrált és statisztikailag feldolgozott telefonhívásokból előrejelzést tudunk adni a várható egészségügyi ellátás-, és kórházi ágylétszám-igényről az akut detoxikációs állapotok, szövődmények miatt kezelésre szorulók számát és trendjét tekintve. Mindez statisztikai feldolgozó munkánk részeredményeként megjeleníthető.

Statisztikánk szerint a droggal kapcsolatos trendek egy éven belüli várható robbanást jeleznek a 20-25 éves populáció(!) között. Éppen ez a korosztály lenne hivatott, hogy aktív és meghatározó módon részt vegyen az ország sorsának alakításában. A már dependens drogosok által közvetített ártalmak mikro és makroszociális mezőben, divergens módon adódnak tovább. Gyakran elfelejtjük, hogy betegek, szenvednek, meghalhatnak (és sokan meg is halnak), mintát közvetítenek (negatív értékképzés, AIDS, HIV pozitivitás, hepatitis), sokszor nehezen nyomonkövethetőek, gyakran csak utólag regisztrálhatók.

Az ártalomcsökkentést szekunder és tercier prevenció szintjén lehet kezelni, mivel a hazai szokások szerint csak vészhelyzetben kap valamilyen segítséget a szenvedéybeteg. A drogsegély-telefonszolgálat elsőként találkozhat a szenvedélybeteg klienssel, a lelki gondokkal küzdő, segítséget kérő emberrel. A kialakított emberi kapcsolat, amely csak verbális síkon zajlik, számtalan esetben azt az elismerést adja meg, hogy az anonimitásában megmaradt kliens személyes kapcsolatba szeretne kerülni az ügyelővel, aki ezt a bizalmi, megértő, együttérző, támogató légkört megteremtette.

Az Egyesület tevékenységének bővítéseként rövid időn belül szeretnénk beindítani a Segítő Irodát, mely biztosítaná az igényként megfogalmazott személyes kapcsolat, a közvetlen segítés lehetőségét. Az Egyesület tevékenysége folytán a rászorulók a civil szférán keresztül kapják meg a szakellátás szintű segítséget.

A szakmai továbbképzés keretében néhány munkatársunk részt vett egy stressz-és konfliktuskezelés tréningen. Év elejétől az ENSZ által szervezett San-Diego-i Egyetem munkacsoportja által a Népjóléti Minisztérium szervezésében tartott "trénerek trénere" című intenzív képzésen vett részt két munkatársunk. Négy fiatal munkatársunk jár önismereti személyiségfejlesztő csoportba, három végzős pszichológusunk pszichodramatikus továbbképzésre. Egyesületünk nemzetközi elismertségének bizonyítékaként meghívást kaptunk a I. Egyiptomi Nemzetközi Addikció és Drogabúzus konferenciára. Mivel Egyesületünk munkáját a NIOK "Az év nonprofit szervezete " díjjal tüntette ki, az ezzel járó anyagi támogatás lehetővé tette számunkra a konferencián való részvételt.
PHARE- képzés keretében két munkatársunk tartott tréninget az ország megyei vezető védőnőinek. Hasonlóképpen segítő foglalkozású szakemberképzésen a Híd Családsegítő - és Képzési Központban, a salgótarjáni Mentálhygiénés képzési Központban, a dunaújvárosi Drogprevenciós Tanácskozáson vettünk részt. Felkértek bennünket a Nemzetközi Rendőrakadémia hallgatóinak tartandó előadásra.
Folyamatosan képződünk számítógépes és informatikai területen is. Erre azért is nagy szükség van, mert a hívásaink jegyzőkönyvezése, tárolása ezt követően feldolgozása csak számítógépes adatbázissal és háttérrel valósíthatő meg. E célból vettünk egy használt számítógépet ez év januárban, és mára kiépült naprakész adattárunk: feldolgozható, trendek előrejelzésére alkalmas információs eszközzel rendelkezünk.

A telefonszolgálatot kísérleti jelleggel indítottuk, de a kereslet ("piaci törvények") alapján folyamatossá kellett tennünk. A szerteágazó "lobbyk" és különböző drogpolitikai érdekeltségek között végig a lehetséges együttműködések felületeit kerestük és találtuk meg. Munkánkat itthon és nemzetközileg is elismerik szakmailag, miközben mindennapos működési gondokkal kell megküzdenünk.

Sajnálatos módon az európai országokhoz hasonlóan már hazánkban is komoly, és egyre komolyabb igény jelentkezik az egyesület által végzett tevékenységre.

Drogmegelőzés - Drog-Stop Egyesület http://www.c3.hu/~drogstop/

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Fõoldal
Hírek
Keresés
Oldalak
Regisztráció
Belépés
developed by Centrumnet Systems