Belépés
Az Egyesület bemutatása
Drogprevencióval foglalkozó szervezetek
Drogmegelőzés, egészszégnevelés
Hírek, Események, Pályázatok
Kiemelt Szakmai Partnerünk a T+T Bt.
Partnereink, Tagjaink
A drogfogyasztás kialakulásának társadalmi folyamata A drogfogyasztás kialakulásának társadalmi folyamata
2008-08-01 06:08:08

T+T Humán Szolgáltató

A szerfogyasztás kialakulásának megismerése elengedhetetlenül fontos, mert ezen ismeretek segítik a pedagógust, hogy a konkrét esetben saját diákjának problémáját megértse és adekvát pedagógiai intervenciókkal reagáljon a történésekre.

A feldolgozás során elsőként áttekintjük azokat a kutatásokat és vizsgálatokat amelyek számszerű magyarázatot adnak a drogprobléma kialakulására.

A drogfogyasztással kapcsolatos problémák nem tisztelnek kontinenseket, államhatárokat, társadalmi rendszereket, ezért a nemzetközi összefogás igénye és szükséglete az eredményes munkát segíti a megelőzés, a felderítés, a gyógyítás és a rehabilitáció területén.

Csak az európai adatokat tekintve is tekintélyes a drogfogyasztók száma. A mintegy 380 milliós Európai Unió lakosságának 14 %-a találkozott az elmúlt évben valamilyen kábítószer által előidézett problémával. Legnépszerűbb a kannabisz és az amfetamin származékok. Ez utóbbi tekintetében a fogyasztási trend alapján azt jósolják a szakemberek, hogy az idén átveszi a vezető szerepet. Mérsékeltebben, de nőtt a heroin- és kokainfogyasztás is. A Európai Drogfigyelő tájékoztatója alapján a heroinfüggők száma egymillióra tehető.

Magyarországon a drog-problémával való foglalkozás kezdetben (hatvanas, évek) tiltott volt. A későbbi vizsgálatok eredményei csak szűk politikai kör számára voltak hozzáférhetők.

Az első komolyabb középiskolai felmérés a hetvenes évek közepéből származik. Az eredmények alapján a középiskolások közel 5% fogyasztott már valamilyen drogot.

Tíz év múlva a főváros középiskoláiban végzett vizsgálat már több mint 5%-os szipuzást mutatott ki a tanulók körében de a gyógyszerrel történő visszaélés is majdnem elérte a 10%-ot.

A kommunista hatalom akkori szándéka, (nem tette publikussá az adatokat a szakemberek számára sem) nem csak politikailag volt szűklátókörű döntés, de a mai napig hatással van a drogprobléma kezelésére.

Az adatok ismertté válása esetén az oktatás- és egészségügy valamint a rendőrség felkészülhetett volna a folyamatosan emelkedő számú drogfogyasztókkal történő foglalkozásra. Információk hiányában nem csak a szakágazatokra, de a társadalomra is "rátört" a drog a kilencvenes években. Nem alakult ki a társadalmi tolarencia, a segítő hálózat intézményei és csak késve a terjesztés felderítése, üldözése.

Talán ennek a múltban gyökerező hibás szemlélet káros hatásának következménye, hogy csak napjainkban épült be a prevenciós ismeretek a pedagógus képzésbe, önálló kurrikulumként.

Emiatt a mai pedagógusok jelentős többsége a szakmai képzése során nem kaptak a drog-prevencióval kapcsolatos ismereteket és így felkészületlenül és "eszköztelenül" szembesülnek a problémákkal.

A vizsgálatok és felmérések ebben az évtizedben folytatódtak és nemzetközi kutatással egészültek ki.

Magyarországon 1992 a marihuána évének tekinthető. A legális drogok mellett (13 %) a kannabisz vezette a népszerűségi listát. A fiatalok több mint 6%-a szívott már jointot (marihuánás cigaretta). Ebben az időben a fővárosi fiatalok még nem nagyon ismerték, és alig fogyasztottak kokaint.

Az évtized közepére veszített vezető szerepéből a nyugtató és szélesedett a drog választék.

Amellett, hogy jelentősen növekszik a drogfogyasztók száma aggasztóan tolódik lefelé az első drogélmény életkora. Már előfordul a 11-12 éves fogyasztó és a 13-14 éves dealer is.

A főváros valamint a nagyvárosok (Miskolc, Szeged, Pécs, Veszprém) a legfertőzöttebbek, a nagyobb

régiók közül pedig Csongrád megye. A legkevésbé fertőzött Szabolcs Szatmár Bereg megye.

Írta:
Takács Péter
Pszichopedagógus

Szakmai lektor:
dr. Rácz József
pszichiáter

Kiadja:
A T + T Humán Szolgáltató és Oktatási Központ Betéti Társaság

Felelős vezető:
Tüske Lenke

ügyvezető

Készült az Oktatási Minisztérium megbízásából

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Fõoldal
Hírek
Keresés
Oldalak
Regisztráció
Belépés
developed by Centrumnet Systems